زین العابدین شیروانی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دایره المعارف فرق اسلامی
پرش به: ناوبری، جستجو
سطر ۱: سطر ۱:
حاج زین العابدین بن اسکندر شیروانی متخلّص به تمکین از نویسندگان و بزرگان [[صوفیه]] معاصر است. وی که با نام مستعلی شاه شاخته می شود در سال 1194 هجری قمری در [[شماخی]] متولد گردیده و تا 17 سالگی در [[کربلا]] پرورش یافت. وی پس از کسب محضر [[وحید بهبهانی]] و گروهی دیگر از [[فقهاء]] به [[تصوف]] گرائیده و در حلقه مریدان سید معصوم شاه دکنی و برخی دیگر حضور یافت. وی برای شناخت بی واسطه طریقت های مختلف به سفری 37 ساله دست زده که از شمال [[آفریقا]] تا هندوستان و از [[حجاز]] تا [[ترکیه]] و [[آسیای صغیر]] را شامل می شود. [[بستان السیاحة]] حاصل این سفر است که در دوره سلطنت فتحعلی شاه قاجار به رشته تحریر درآمده است. این کتاب را باید عمدتاًً منبعی در علم جغرافیا و سپس در علم تاریخ به حساب آورد. شیروانی در سال 1253هجری قمری در سفر حج وفات یافته است. نزدیکی شیروانی به بزرگان [[صوفیه]] باعث شده تا اطلاعات مهمی از این طائفه در این کتاب فراهم آید. این کتاب را با نام سیاحت نامه نیز معرفی کرده اند. <ref> [[دانشنامه جهان اسلام]]، ج3، ص 387 / دیباچه [[بستان السیاحة]]، [[زین العابدین شیروانی]] </ref>.
+
حاج زین العابدین بن اسکندر شیروانی متخلّص به تمکین از نویسندگان و بزرگان [[صوفیه (صوفیه)|صوفیه]] معاصر است. وی که با نام مستعلی شاه شاخته می شود در سال 1194 هجری قمری در [[شماخی]] متولد گردیده و تا 17 سالگی در [[کربلا]] پرورش یافت. وی پس از کسب محضر [[وحید بهبهانی]] و گروهی دیگر از فقهاء به تصوف گرائیده و در حلقه مریدان [[سید معصوم شاه دکنی]] و برخی دیگر حضور یافت. وی برای شناخت بی واسطه طریقت های مختلف به سفری 37 ساله دست زده که از شمال [[آفریقا]] تا [[هندوستان]] و از [[حجاز]] تا [[ترکیه]] و [[آسیای صغیر]] را شامل می شود. [[بستان السیاحة]] حاصل این سفر است که در دوره سلطنت [[فتحعلی شاه قاجار]] به رشته تحریر درآمده است. این کتاب را باید عمدتاًً منبعی در علم جغرافیا و سپس در علم تاریخ به حساب آورد. شیروانی در سال 1253هجری قمری در سفر حج وفات یافته است. نزدیکی شیروانی به بزرگان صوفیه باعث شده تا اطلاعات مهمی از این طائفه در این کتاب فراهم آید. این کتاب را با نام سیاحت نامه نیز معرفی کرده اند. <ref> [[دانشنامه جهان اسلام]]، ج3، ص 387 / دیباچه [[بستان السیاحة]]، [[زین العابدین شیروانی]] </ref>.
  
 
 
زین العابدین شیروانی صاحب [[ریاض السیاحة]]: حاج زین العابدین بن ملّا اسکندر [[زین العابدین شیروانی]] از دراویش قرن سیزدهم هجری قمری است. وی در سال 1193 هجری قمری در [[شماخی]] زاده شد و در پنج سالگی به [[کربلا]] منتقل گردید. وی در هفده سالگی وارد حلقه مریدان [[معصوم علی شاه]] و نورعلی شاه شده و به مست علی شاه ملقب گردید. وی سیاحت های بسیاری در سرزمین های اسلامی داشته که گزارش آن را در کتاب های [[بستان السیاحة]] [[حدائق السیاحة]] و در [[ریاض السیاحة]] آورده است.
 
 
شیروانی پس از مرگ «مجذوب علی شاه»، قطب [[درویشان]] نعمت اللهی مي‌شود و در [[شیراز]] مقیم مي‌گردد با قدرت یافتن میرزا آقاسی که نسبت به صوفیان ارادت داشته و گویا خود نیز بر این مشی بوده است، وی در [[شیراز]] دارای تیول مي‌شود. شیروانی در سال 1251 هجری قمری در راه [[مکه]] وفات یافته است. <ref> [[دائرة المعارف تشیع]]، ج10، ص219</ref>
 
  
 
==پانويس==
 
==پانويس==

نسخهٔ ‏۲ ژانویهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۰۲:۳۵

حاج زین العابدین بن اسکندر شیروانی متخلّص به تمکین از نویسندگان و بزرگان صوفیه معاصر است. وی که با نام مستعلی شاه شاخته می شود در سال 1194 هجری قمری در شماخی متولد گردیده و تا 17 سالگی در کربلا پرورش یافت. وی پس از کسب محضر وحید بهبهانی و گروهی دیگر از فقهاء به تصوف گرائیده و در حلقه مریدان سید معصوم شاه دکنی و برخی دیگر حضور یافت. وی برای شناخت بی واسطه طریقت های مختلف به سفری 37 ساله دست زده که از شمال آفریقا تا هندوستان و از حجاز تا ترکیه و آسیای صغیر را شامل می شود. بستان السیاحة حاصل این سفر است که در دوره سلطنت فتحعلی شاه قاجار به رشته تحریر درآمده است. این کتاب را باید عمدتاًً منبعی در علم جغرافیا و سپس در علم تاریخ به حساب آورد. شیروانی در سال 1253هجری قمری در سفر حج وفات یافته است. نزدیکی شیروانی به بزرگان صوفیه باعث شده تا اطلاعات مهمی از این طائفه در این کتاب فراهم آید. این کتاب را با نام سیاحت نامه نیز معرفی کرده اند. [۱].


پانويس

  1. دانشنامه جهان اسلام، ج3، ص 387 / دیباچه بستان السیاحة، زین العابدین شیروانی