میانه

از دایره المعارف فرق اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۷ ژانویهٔ ۲۰۱۵، ساعت ۰۴:۳۴ توسط Mohamad ir22 (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «{{بهبود منبع}} {{جعبه شهر ایران |نام‌رسمی=میانه |روی‌نقشه=آری |عرض‌جغرافیایی=3...» ایجاد کرد)

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به: ناوبری، جستجو

الگو:بهبود منبع الگو:جعبه شهر ایران

میانه یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی و مرکز شهرستان میانه است. این شهر در جنوب شرق استان قرار دارد و به عنوان دروازهٔ آذربایجان شناخته می‌شود و۲۰ کیلومترمربع وسعت دارد . میانه در سال ۱۳۹۰ خورشیدی جمعیتی بالغ بر ۹۵٬۵۰۵ نفر داشته ودر ۶ ماه فصل کاری جمعیت شهر به بیش از ۱۲۵۰۰۰ نفر می رسد و به‌عنوان چهارمین شهر پرجمعیت استان پس از تبریز، مراغه و مرند محسوب می‌شود.[۱] نام قدیم این شهر میانج بوده‌است.

ارتفاع میانه از سطح دریا ۱۱۰۰ متر است و مهم‌ترین و معروف‌ترین محصول کشاورزی آن، سورگوم جارویی استکه برای تهیهٔ جاروی سنتی، نیزه‌دان برای ماکیان و علوفه برای دام مورداستفاده قرار می‌گیرد. از دیگر محصولات کشاورزی میانه می‌توان به برنج، گوجه‌فرنگی و خیار اشاره نمود که در شهرهای مختلف ایران توزیع می‌شود.

پیشینه

شهر میانه از سوابق تاریخی درخشانی برخوردار است. این مطلب از میان نوشته‌های کتاب البلدان ابن یعقوب و بلاذری واصطخری ودر موردآبادی و عمران و کشاورزی این سامان مطالب بسیاری نوشته‌اند. بنا به نوشتهٔ حمدالله مستوفی این شهر در اثر حملهٔ مغول یکبار به طور کلی نابود شد ودر دوره‌های بعدی روبه آبادانی نهاده است.

پیشینه و سابقه تاریخی شهر میانه به ده‌ها سال قبل از میلاد مسیح باز می‌گردد و بعضی نوشته‌ها سابقهٔ تاریخی میانه را تا ۷۲۰ سال پیش از میلاد نیز نقل می‌کنند. وجود کتیبه‌های آشوری و اورارتویی در بعضی مناطق آذربایجان و کشف آثار باستانی و مجسمه‌های سفالین در شهر میانه، قدمت تاریخی آن را به دوره‌های پیش از تشکیل دولت ماد می‌رساند. در پی حفاری‌هایی که در سال ۱۳۵۲ شمسی در یکی از قریه‌های اطراف میانه به‌نام آرموداق انجام گرفت یک مجسمه سفالین مربوط به دوره ساسانیان کشف شد. این تندیس توسط رئیس اداره باستان‌شناسی وقت به موزه باستان‌شناسی تبریز منتقل گردید. در کتابهای تاریخی و سفرنامه‌های جهانگردان نام این شهرستان را میانج ثبت کرده‌اند. چون این شهرستان به نوشته برخی، پیش از میلاد مسیح در خط مرزی دو سرزمین ماد و پارت قرار گرفته بود و هم اکنون نیز در وسط مراغه و تبریز قرار دارد و مانند زیاویه یک مثلث در میان آنها جای گرفته است و یا اینکه چون بین دو شهر زنجان و تبریز واقع گردیده این نام را انتخاب کرده‌اند. با این حال شهرستان میانه در قرنهای هفتم و هشتم هجری علاوه بر میانج نام دیگری چون " گرمرود " داشته و در برخی از کتابهای آن زمان برای شناسایی آن از هر دو نام (گرمرود و میانه) استفاده شده است

پرونده:Matrakçı Nasuh Miyaneh Map.JPG
نگاره ای از میانه اثر ناسوح خان سده 16 میلادی

آموزش عالی

  • دانشکده فنی و مهندسی وابسته به دانشگاه تبریز( دولتی )
  • آموزشکده فنی پسران ( دولتی )
  • دانشکده پرستاری و مامایی
  • مجتمع آموزش عالی سلامت
  • دانشگاه غیرانتفاعی عین القضات
  • دانشگاه جامع علمی و کاربردی
  • دانشگاه آزاد اسلامی
  • دانشگاه پیام نور
  • دانشکده فنی سما

آثار باستانی

از آثار باستانی میانه می‌توان به مسجد سنگی ترک، پل دختر، پل میانه، قلعهٔ دختر، شهر سوختهٔ کاغذکنان، کاروانسرای جمال‌آباد و بقعهٔ امامزاده اسماعیل و قلعه نجفقلی خان اشاره کرد.

چهره‌های برجسته

صنعت

گیربکس میانرو شرکت تولیدی قطعات گیربکس میانرو زیر نظرشرکت نیرو محرکه قزوین در سال ۱۳۸۲ با حضور بخش خصوصی واقع در شهرک صنعتی شماره یک شهرستان میانه تاسیس و در سال ۱۳۸۵ با استفاده از نیروی فعال و متخصص ودوره دیده شروع به فعالیعت نموده ضمناً تمامی پرسنل کارمندی و مهندسی و کارگری بومی می‌باشد.

این شرکت در زمینی به مساحت ۷ هکتار و دارای ۶ سوله که هر کدام به مساحت ۱۲۰۰ متر مربع بوده است.

ماشین آلات این شرکت از نوع تراش سی ان سی بوده که اپراتورهای مربوطه نسبت به محل کار از تخصص کافی بر خوردار می‌باشد

تامین قطعات این شرکت از نیرو محرکه و ایران خودرو و تراکتور سازی تبریز به صورت فورج بوده و پس از تراشکار (بلنک) را شرکت نیرومحرکه ارسال می‌نماید و شرکت نیرو محرکه با اعمال عملیات دنده زنی و مونتاژ به صورت مجموعه گیربکس آماده به ایرانخودرو ارسال می‌کند.

فولاد آذربایجان

کارخانهٔ فولاد آذربایجان، بزرگترین کار خارخانه فولاد شمالغرب کشور و تنها کارخانهٔ تولید فولاد در استان آذربایجان شرقی است که در شهرستان میانه واقع شده‌است. این کارخانه در زمینی به‌مساحت ۴۶ هکتار در ۳ کیلومتری جنوب شرق شهر میانه قرار گرفته‌است. فولاد آذربایجان قادر است سالانه ۵۵۰٬۰۰۰ تن انواع میلگرد، تسمه، ناودانی و مفتول تولید کرده و به بازار عرضه کند. این کارخانه از اوایل سال ۱۳۸۰ خورشیدی، شروع به‌کار نموده‌است.

نمای کلی

پرونده:Panaroma Of Miyaneh.JPG
نمای کلی از میانه

پانویس

الگو:پانویس

نمایی از میانه

جستارهای وابسته

منابع

  • کتاب شهرستان میانه تألیف مهندس محمدصادق نائبی، تهران، اردیبهشت ۱۳۸۴، انتشارات جهان جام جم
    • کتاب مشاهیر و مفاخر میانه تألیف مهندس محمد صادق نائبی، تهران، انتشارات پینار، ۱۳۸۷

پیوند به بیرون

الگو:ویکی‌سفر الگو:درگاه

الگو:مستعد هرزنامه الگو:Z148

الگو:جاذبه‌های گردشگری شهرستان میانه الگو:نشریه‌های میانه الگو:شهرستان میانه الگو:آذربایجان شرقی

الگو:مراکز شهرستان‌های استان آذربایجان شرقی
  1. درگاه ملی آمار
  2. نائبی، مشاهیر و مفاخر میانه.