معتزله (از خوارج): تفاوت بین نسخه‌ها

از دایره المعارف فرق اسلامی
پرش به: ناوبری، جستجو
جز معتزله (از خوارج)» را محافظت کرد ([ویرایش=فقط مدیران] (بی‌پایان) [انتقال=فقط مدیران] (بی‌پایان)) [آبشاری])
 
(۱۱ نسخه‌های متوسط توسط ۲ کاربران نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
 
 
از [[خوارج اِباضیه]].  
 
از [[خوارج اِباضیه]].  
  
ایشان را [[واقفیه]] نیز خوانده بوده و از [[اِباضیه]] می باشند و می گویند: «امر [[علی علیه السلام]] و [[معاویة بن ابی سفیان|معاویه]] بر ما مشتبه شده است، پس ما هم از هر دو تبرّی می کنیم!» [[تلبیس ابلیس]]، . [[ابن جوزی]] در [[تلبیس ابلیس]] [[خوارج]] را تحت عنوان [[حروریه]] به دوازده فرقه تقسیم می کند که عبارتند از: « [[ازرقیه]]، [[اِباضیه]]، [[ثعلبیه]]، [[حازمیه]]، [[خلفیه]]، [[مکرمیه]]، [[کنزیه]]، [[شمراخیه]]، [[اخنسیه]]، [[محکمیه]]، [[معتزله]] و [[میمونیه]]. » <ref> [[تلبیس ابلیس]]، [[ابن جوزی]]، ص40</ref>
+
ایشان را [[واقفیه (از خوارج)|واقفیه]] نیز خوانده بوده و از اِباضیه می باشند و می گویند: «امر [[علی علیه السلام]] و [[معاویة بن ابی سفیان|معاویه]] بر ما مشتبه شده است، پس ما هم از هر دو تبرّی می کنیم!»<ref> [[تلبیس ابلیس]]، [[ابن جوزی]]، ص40</ref>
 +
 
 +
[[ابن جوزی]] در [[تلبیس ابلیس]] [[خوارج]] را تحت عنوان [[حروریه]] به دوازده فرقه تقسیم می کند که عبارتند از: « [[ازرقیه]]، اِباضیه، [[ثعلبیه]]، [[حازمیه]]، [[خَلَفیه (از خوارج)|خَلَفیه]]، [[مکرمیه]]، [[کنزیه]]، [[شمراخیه (از خوارج)|شمراخیه]]، [[اخنسیه]]، [[محکمیه]]، معتزله و [[میمونیه (از خوارج عجارده)|میمونیه]]. »  
 +
 
 +
[[آیت الله سید مهدی روحانی]] در ضمن منابع خود فقط از همین کتاب یاد کرده و ظاهراً اجتهاد شخصی کرده و ایشان را از اِباضیه دانسته و آنان را همان واقفیه معرفی کرده است. به نظر می رسد در این مورد اشتباهی صورت گرفته است. چرا که در میان اِباضیه گروهی به عنوان [[واقفه (از خوارج اِباضیه)|واقفه]] شناخته شده اند ولی هرگز چنین عقیده ای که در متن کتاب آمده (تبرّی از علی (علیه السلام) و معاویه) به آن ها نسبت داده نشده است. و لذاست که به نظر می رسد اطلاق واقفیه که در کلام آیت الله سید مهدی روحانی آمده بر معتزله خوارج اشتباه است و از اِباضیه دانستن آن ها نیز اشتباه دیگری است که در اثر خلط با واقفه حاصل شده است.
  
[[آیت الله سید مهدی روحانی]] در ضمن منابع خود فقط از همین کتاب یاد کرده و ظاهراً اجتهاد شخصی کرده و ایشان را از [[اِباضیه]] دانسته و آنان را همان [[واقفیه]] ( [[واقفه (از متکلمین پیرو محمد بن ثلجی)]] ) معرفی کرده است. به نظر می رسد در این مورد اشتباهی صورت گرفته است. چرا که در میان [[اِباضیه]] گروهی به عنوان [[واقفه]] ( [[واقفه (از خوارج اِباضیه)]] ) شناخته شده اند ولی هرگز چنین عقیده ای که در متن کتاب آمده (تبرّی از [[علی علیه السلام]] و [[معاویة بن ابی سفیان]] ) به آن ها نسبت داده نشده است. و لذاست که به نظر می رسد اطلاق [[واقفیه]] که در کلام [[آیت الله سید مهدی روحانی]] آمده بر [[معتزله خوارج]] اشتباه است و از [[اِباضیه]] دانستن آن ها نیز اشتباه دیگری است که در اثر خلط با [[واقفه]] ـ 5 حاصل شده است. <ref> [[ابن جوزی]]، ص40</ref> رک: [[واقفه (از متکلمین پیرو محمد بن ثلجی)]].  
+
رک: [[واقفیه (از خوارج)|واقفیه]].  
  
 
== پانویس ==
 
== پانویس ==

نسخهٔ کنونی تا ‏۳۰ ژوئیهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۰۳:۳۰

از خوارج اِباضیه.

ایشان را واقفیه نیز خوانده بوده و از اِباضیه می باشند و می گویند: «امر علی علیه السلام و معاویه بر ما مشتبه شده است، پس ما هم از هر دو تبرّی می کنیم!»[۱]

ابن جوزی در تلبیس ابلیس خوارج را تحت عنوان حروریه به دوازده فرقه تقسیم می کند که عبارتند از: « ازرقیه، اِباضیه، ثعلبیه، حازمیه، خَلَفیه، مکرمیه، کنزیه، شمراخیه، اخنسیه، محکمیه، معتزله و میمونیه. »

آیت الله سید مهدی روحانی در ضمن منابع خود فقط از همین کتاب یاد کرده و ظاهراً اجتهاد شخصی کرده و ایشان را از اِباضیه دانسته و آنان را همان واقفیه معرفی کرده است. به نظر می رسد در این مورد اشتباهی صورت گرفته است. چرا که در میان اِباضیه گروهی به عنوان واقفه شناخته شده اند ولی هرگز چنین عقیده ای که در متن کتاب آمده (تبرّی از علی (علیه السلام) و معاویه) به آن ها نسبت داده نشده است. و لذاست که به نظر می رسد اطلاق واقفیه که در کلام آیت الله سید مهدی روحانی آمده بر معتزله خوارج اشتباه است و از اِباضیه دانستن آن ها نیز اشتباه دیگری است که در اثر خلط با واقفه حاصل شده است.

رک: واقفیه.

پانویس

  1. تلبیس ابلیس، ابن جوزی، ص40