محلات

از دایره المعارف فرق اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۶ ژانویهٔ ۲۰۱۵، ساعت ۲۲:۱۷ توسط Mohamad ir22 (بحث | مشارکت‌ها) (Mohamad ir22 صفحهٔ محلات: را بدون برجای‌گذاشتن تغییرمسیر به محلات منتقل کرد)

پرش به: ناوبری، جستجو

الگو:جعبه شهر ایران

پرونده:Mahalati castel.jpg
قلعه مرحوم آقا خان محلاتی در دوره قاجار
پرونده:Landscape Mahallat-Iran.jpg
چشم‌اندازی در بیرون از محلات

شهر مَحَلّات یکی از خوش آب و هواترین شهرهای ایران است. این شهر در جنوب باختری تهران و در فاصله ۲۶۲ کیلومتری آن قرار داشته و یکی از شهرستان‌های استان مرکزی محسوب می‌شود که در جنوب شرقی آن واقع گردیده‌است. شهر محلات از طرف شمال به قم و آشتیان، از طرف جنوب به اصفهان و گلپایگان، از طرف غرب به خمین و اراک و از طرف شرق به دلیجان محدود می‌باشد. این شهر به واسطه مزارع بزرگ پرورش گل، نبود آلودگی هوا به القابی مانند هلند ایران و بهشت افسانه‌ای و شهر گل ها[۱] شهرت یافته‌است.

محلات به عنوان بزرگ‌ترین شهرستان کشور از لحاظ سطح زیرکشت گل[۲]، مهد پرورش گل و گیاهان زینتی در کشور[۳]، پایلوت گل‌کاری کشور[۴] است و رتبه اول را از لحاط تنوع تولید گل در کشور[۵] داراست. محلات دارای منابع متعدد و غنی معادن سنگ زینتی،معادن سنگ تراورتن و مرمریت میباشد که از لحاظ کیفیت در دنیا کم نظیر است.

نامگذاری

این شهر را به آن جهت که متشکل از محله‌های گوناگونی با فرهنگ‌های مختلف بود، «محلات» نامیدند.[۶]

تاریخچه

منطقه محلات در روزگار هخامنشیان بخش کوچکی از ایالت ماد به شمار می‌رفته‌است. وجود آثار باستانی آتشکده آتشکوه نشان می‌دهد که از زمان ساسانیان منطقه محلات و خصوصا دره رودخانه قمرود محل استقرار جمعیت بوده‌است. از دوران اسلامی این منطقه جزو ایالت جبال بود و از زمان سلجوقیان تا قاجاریه جزو منطقه عراق عجم شد. بر اساس کتیبه‌های موجود مربوط به هخامنشیان از محلات با عنوان ورکان نام برده شده‌است و بر اساس قدیمی ترین نام مربوط به محلات همان ورکان می‌باشد.[۷] محلات همان گونه که از نام آن پیداست جمع محله و احتمالا منظور روستاهایی است که محلات از آن‌ها تشکیل شده‌است. روستاهای پیل پایان، ریوکان، زنجیردان و گوشه. همین‌طور در گذشته به محلات «سایرالبلوک» نیز گفته می‌شده چرا که در آن زمان محلات در نقشه از بلوک‌های قم و کاشان نبوده‌است.[۸] محلات زادگاه مشاهیر و مفاخر بسیاری همچون صدرالاشراف محلاتی از رجال و شخصیتهای اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی-خاندان خسروانی(شهاب و بیژن)و صدر-شهید شیخ فضل اله محلاتی نماینده امام در سپاه-مهندس روحانی فرزند شیخ فرزانه آیت اله آقای روحانی محلاتی - سیاح محلاتی-و بسیاری دیگر از مفاخر و مشاهیر ملی می باشد.برای اطلاعات بیشتر به کتاب مفاخر و مشاهیر محلات مراجعه گردد.

آموزش عالی

  • دانشگاه آزاد اسلامی واحد محلات
  • دانشگاه غیرانتفاعی مهرگان محلات
  • دانشگاه پیام نور محلات
  • دانشگاه محلات

رصدخانه محلات

شهر محلات دورصدخانه دارای تلسکوپ در مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی و پژوهش سرای دانش آموزی دارد.

پیست سوارکاری

شهر محلات دارای یکی از بزرگترین پیست‌های اسب سواری استان مرکزی است.

صنعت و اقتصاد

حلوای سنتی محلات با نام حلوا ارده یکی از سوغاتهای معروف محلات می باشد. این حلوا که تولید صنعتی نیز دارد از کنجد آسیاب شده ( ارده) و شکر با ترکیب یک عصاره گیاهی تولید می شود. صنعت سنگهای تزئینی و معادن سنگ تراورتن و مرمریت محلات نیز شهرت فراوانی دارد. درحال حاضر 4 واحد تولیدی حلوا ارده و دهها معدن سنگهای ساختمانی و حدود یکصد واحد کوچک و بزرگ فراوری سنگ در محلات فعال می باشد. بازار سنتی محلات که در طول تاریخ چندمرحله بازسازی گردیده است و اخیرا نیز توسط شهرداری محلات به شکل زیبایی طراحی و مرمت گردیده است برای گردشگران و خرید سوغات-عرقیات و داروهای گیاهی و پوشاک جالب توجه می باشد.

آثار باستانی و گردشگری

پرونده:Mahallat panorama 1.jpg
سراسرنمای محلات از بالای پارک سرچشمه
  • پارک زیبای سرچشمه محلات واقع در شمال شهر محلات
  • چنار بیش از ۱۱۵۰ ساله در شهر محلات واقع در میدان چنار شهر محلات
  • انواع باغ‌های پرورش گل محلات واقع در مزارع گل محلات سفلی
  • امامزاده یحیی ع و امامزاده فضل‌ ع واقع در خیابان قندی محلات علیا
  • کوچه‌باغ‌های پولگان محلات واقع در میدان فرمانداری (منطقهٔ پولگان)ومزارع دشت بالا ودشت پشندوسرجوب نروپاقطار
  • حمام قدیمی عرش محلات (مکان فعلی اداره گردشگری و میراث فرهنگی)واقع در خیابان سرچشمه
  • روستای آتشکوه و آتشکده باستانی واقع در این روستا
  • یخچال تاریخی نیم ور
  • یخچالهای طبیعی موسوم به کنگره یخچال
  • سوغات محلات:حلوا ارده-عسل-نان سنتی پرکوفت.گرده.شیری ودوآتشه-انواع گل ودرخت-گلدانهای سفالی_تریکو وگیوه
  • بنای قدیمی امامزاده ....درمحلات سفلی
  • اسیاب های ابی محلات

تامین آب از لرستان

الگو:اصلی آب مصرفی (شرب، صنعتی، کشاورزی) مورد نیاز شهرهای خوانسار، گلپایگان، خمین، محلات، نیم ور، سلفچگان و قم از سرچشمه های دز در شهرستان الیگودرز تامین می شود.[۹][۱۰][۱۱] به گفته فتاح وزیر وقت نیرو این آب یکی از بهترین آبهای دنیا است.[۱۲]

اما انتقال آب از شهرستان الیگودرز به شهرهای ذکر شده باعث اعتراض مردم الیگودرز شده است. از اثرات انتقال آب، پایین رفتن شدید سطح سفره‌های آب زیرزمینی و در نهایت خشک شدن بیش از ۶۰ حلقه چاه و کم آب شدن ۱۷۱ حلقه چاه‌ دیگر در شهرستان الیگودرز بوده است.[۱۳] خشک شدن چاه‌ها و چشمه‌های شهرستان الیگودرز علاوه بر خسارات بسیاری که به بخش کشاورزی وارد کرده باعث از بین رفتن مجتمع‌های پرورش ماهی در این شهرستان شده است.[۱۴]

منابع

الگو:پانویس

پیوند به بیرون

الگو:ویکی‌انبار-رده الگو:استان مرکزی

الگو:مراکز شهرستان‌های استان مرکزی
  1. الگو:یادکرد وب
  2. الگو:یادکرد وب
  3. الگو:یادکرد وب
  4. الگو:یادکرد وب
  5. الگو:یادکرد وب
  6. الگو:یادکرد
  7. الگو:یادکرد وب
  8. الگو:یادکرد وب
  9. الگو:یادکرد وب
  10. الگو:یادکرد وب
  11. الگو:یادکرد وب
  12. الگو:یادکرد وب
  13. الگو:یادکرد وب
  14. الگو:یادکرد وب