بیهق

از دایره المعارف فرق اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۶ ژانویهٔ ۲۰۱۵، ساعت ۱۰:۰۶ توسط Golestani (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «پرونده:مناره خسروجرد.jpg|چپ|بندانگشتی| نمایی از مناره خسروگرد ساخته شده در سد...» ایجاد کرد)

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به: ناوبری، جستجو
پرونده:مناره خسروجرد.jpg
نمایی از مناره خسروگرد ساخته شده در سده ششم هجری قمری یکی از آثار به جای مانده از بیهق

بِیْهَق نام دیرینه ناحیه‌ای از خراسان بوده است كه امروزه آن را سبزوار خوانند.محدوده تقریبی شهرستان كنونی سبزوار در متون كهن ((بیهق)) نامیده شده و مشتمل بر دو شهر به نام‌های ((خسروگرد)) و سبزوار بوده است. بیهق مرکز ولایت بیهق از شهرهای کهن خراسان بوده‌است که پیشینهٔ شهرنشینی و شهرت آن با تاریخ نیشابور در گذشته و تاریخ سبزوار در دوران تیموری به بعد پیوند دارد.بیهق نام شهر و ناحیه و بخشی از ربع نیشابور در راه نیشابور به کومش بوده که امروزه دهستان بیهق نام دارد و بیهقی انتساب به این ناحیه‌است.این شهر زمانی که جزئی از ربع نیشابور بود رونق داشت. شهر بیهق در اطراف روستای فعلی خسروگرد واقع در ۶ کیلومتری سبزوار استقرار داشته‌است، که بعداً رو به ویرانی نهاده و کم کم قصبه سبزوار در محدوده مرکزی شهر سبزوار فعلی رونق گرفته و وسعت و توسعه یافته‌است.

بیهق تنها شهر ربع نیشابور بوده که اکثریت اهالی آن پیروی مذهب تشیع بوده‌اند و خاندان‌های بسیاری از سادات و علوی در این ناحیه به سر می‌بردند. در نیمهٔ اول سدهٔ ۲ق یحییٰ‌بن‌زید علوی پس از ماجراهایی به سبزوار یکی از شهرهای ناحیهٔ بیهق آمد و گروهی از شیعیان به دورش گرد آمدند و او را به خونخواهی پدر و قیام برضد عاملان بنی‌امیه در خراسان تشویق کردند. یحییٰ هم با کمک اینان بر نیشابور دست یافت، ولی سرانجام در جوزجان از نصربن‌سیار شکست خورد و کشته شد.

پس از قدرت گیری اسماعیلیان در نیشابور در اوایل سدهٔ ۳ق محمد بن علی الجواد که برای دیدن پدرش ـ علی بن موسی ـ از مدینه رهسپار مرو و نیشابور بود، در سر راه خود در ششتمد از دیه‌های ناحیهٔ بیهق اقامت گزید و در آنجا مورد استقبال مردم قرار گرفت.

مشاهیر

جستارهای وابسته

الگو:درگاه الگو:ویکی‌گفتاورد الگو:پاک‌کن

منابع

الگو:پانویس

الگو:شهر نیشابور