هویزه
الگو:Infobox settlement هُوِیزه (در عربی: الحُویَزاء) [۱] (در فارسی:هویزه و همچنین هوزگان)[۲][۳][۴] مرکز شهرستان هویزه در استان خوزستان است.
نام این شهر که در مقطعی هوزگان بود که در سال ۱۳۶۲ خورشیدی با دستور دولتی به هویزه تغییر یافت.[۵]جمعیت این شهر در سرشماری سال ۸۵ بالغ بر ۱۴٬۴۲۲ نفر بود است.
هویزه یکی از شهرهای شهرستان هویزه در غرب این استان است که بخاطر جنگ ایران و عراق شهرت دارد. این شهر با یورش نیروهای عراقی تصرف شد و بطور صد در صد تخریب گردید. تنها آثار باقیمانده از شهر، قدمگاه حضرت عباس و خرابههای چند ساختمان است.
اکثر ساکنین این شهر از طوایف عرب بوده و به زبان عربی تکلم می کنند. طوایف معروف این شهر کوت، نیس، جرف و ساکی می باشند.
این شهر قدمت زیاد دارد و ابن بطوطه درمورد آن در کتابش مینویسد و زمانی در این شهر حوزه علمیه بزرگی بود که قریب به چهارصد مجتهد داشت و از اندلس و نجف در آن درس میخواندند و اخیراً حضرت "آیت جزایری هویزه را بعنوان پایتخت فرهنگی استان خوزستان معرفی کرد.
از جمله علمای اهل هویزه:
- علامه شیخ محمد کرمی الحویزی
- عبدالحسین الحویزی
- مفسر نور الثقلین[۶].
وجه تسمیه
یاقوت حموی درباره وجه تسمیه هویزه میگوید: حویزه مصغر حوز است که ریشه آن حازَ َیحوزَ حوزا آمدهاست. [۷]
به گفته راجر سیوری، خوزستان سرزمین مردمان خوزی یا هوزی یا حوزی (که استرابون و پلینیوس از آن به اسم اوکسی[۸]ذکر کردهاند)است. این استان با عیلامیان باستان و شوش کم و بیش مرتبط است. نام اهواز، شوش و هویزه منعکس کننده ساکنین این منطقه در زمان عیلامیان بوده است[۹]
تاریخ
این شهر توسط شاپور دوم ساخته شد و در زمان خلیفه طائی ۳۸۱ - ۳۶۳ ه. ق / ۹۷۴-۹۹۱ م توسط دوبیس بن عفیف بن اسدی بازسازی شد [۱۰]
منابع
الگو:پانویس الگو:استان خوزستان
الگو:شهرستان هویزه- ↑ لغتنامه دهخدا
- ↑ هوزگان را میتوان در سرور تحت شبکه نامهای جغرافیایی از راه این لینک یافت. جعبه Advanced Search را باز کرده و کد -۳۰۶۷۱۸۰ را وارد کنید و جستجو دیتابیس را بزنید.
- ↑ Traveling Luck for Hūzgān, Khūzestān, Iran
- ↑ National Geospatial-Intelligence Agency, Bethesda, MD, USA
- ↑ پایگاه اطلاعات قوانین و مقررات کشور. بازدید: ژوئیه ۲۰۱۱.
- ↑ راهیان نور
- ↑ یاقوت الحموی، معجم البلدان، ترجمه علی نغی منزوی، سازملن میزاث فرهنگی، تهران، ۱۳۸۰، جلد اول، ص ۳۶۳
- ↑ uxii
- ↑ R.M.SAVORY ,"khuzistan",Encyclopedia of islam,vol 5,page 80,brill,1986
- ↑ الگو:یادکرد وب